Nie jesteś zalogowany na forum.
Uwaga!
Wszyscy chętni, którzy chcą zamieszkać i działać w dawnej Republice Muratyki (aktualnie Związku Kalkilistycznych Republik Muratyckich) zobowiązani są zarejestrować się na nowym forum - forum ZKRM. Link do forum - http://forum.zkrm.ct8.pl
Strony: 1
Mieszkańcy Wielkogrodu licznie zgromadzili się pod pałacem prezydenckim. Głównym celem ich tak licznego zgromadzenia jest sprawa samorządności i wolności Wielkogrodu. Wśród skandujących jest wielu w wieku poniżej 30 lat, ale rowniez wielu powyżej 50. Wsrod zgromadzonych są zarówno kobiety jak i mężczyźni. Znalazło się również trochę młodzieży. Największe wrażenie sprawia jednak przedstawiciel Kamila Marcepana Grada, Hendry Ukisaya - mający za zadanie poprowadzić rozmowy pokojowe z prezydentem, premierem oraz dowódcą sił zbrojnych Republiki. Nie czekając zbyt długo wygłosił rzadania generała. Oto one
Rządanie I
Wielkogrod jest wielkim miastem. Wielkim, potężnym i godnym. Nie godzi się zatem aby był on tylko miejscem, które płaci zwykły haracz, a rząd na nim tylko pasożytuje. Wiele zabytków wymaga renowacji. Dlatego rządam, aby Wielkogrod został niezależnym państwem miastem, będącym nadal w obrębie kraju Republiki Muratyki, jednak niezależny od prawa Muratyckiego.Rządanie II
Aby Wielkogrod mógł się rozwijać potrzebujemy prężnej gospodarki. Taką może nam zapewnić jedynie odpowiednią ilość środków finansowych. Dlatego rządam również założenia w systemie bankowym republiki konta Wielkogrodu oraz przelania na nie kwoty 500 milionów JRDRządanie III
Wielkogrod nie może pozwolić sobie na straty i pomimo tego, że zwycięstwo mamy zagwarantowane, nie możemy skazywać tych niewinnych ludzi na śmierć. Dlatego rządam zaniechania wykonywania rozkazu dowódcy sił zbrojnych Republiki. Pomimo, ze zamierzacie nie atakować, my musimy dmuchać na zimne i w przypadku niespełnienia rzadania zaatakujemy pierwsi.Rządanie IV
Aby móc w pełni osiągnąć niezależność musimy mieć jeszcze zapewnioną możliwość tworzenia własnego prawa. Jednocześnie nie musi ono byc zgodne z konstytucją republiki oraz żadną z ustaw niższej rangi, a jedynie z traktatem pokojowym, który mam nadzieję uda się podpisać.
W zamian oferuje pozostanie w granicach Republiki pozostałą większą część Ulenu, a także zobowiązuje się do pozostania w systemie bankowym. W ramach zadośćuczynienia zobowiązuje się co miesiąc płacić na konto korony 1500 JRD, za poniesione szkody oraz straty poniesione w wyniku straty Wielkogrodu. Nie ukrywajmy, zastałem Wielkogrod w opłakanym stanie. Teraz dzięki mnie obywatele się cieszą i radują, co widać np. po dzisiejszej paradzie. Liczę na szybką ugodę.
Naczelny dowódca Wielkogrodu, Generał Kamil Marcepan Grad
Szanowny Kamilu Marcepanie Gradzie
Wierzymy, że działasz dla dobra Wielkogrodu, jednak z Premierem oraz panią prezydent że skutkiem patrzymy na sytuację w Wielkogrodzie jak i na twoje działania. Nie możemy pozwolić na utworzenie przez ciebie państwa-miasta, jak bys chciał, nie możemy również wyjąć go z prawa i podatków. Jeżeli zgodzisz się działać dla dobra całego Samorządu Centralnego Ulen, a także zgodzisz się z tym, że pełnia władzy należy do prezydenta Republiki Muratyki, Rządu Republiki oraz Sejmu, a także przyjmiesz prawomocność wyroków sądów Republiki, obiecujemy ci swobodę działania, dopóki są one zgodne z prawem. Otrzymujesz również zezwolenie na założenie konta Wielkogrodu, jednak otrzymasz na nie jedynie 2 mln JRD. Liczymy, że warunki te cię satysfakcjonują i zgodzisz się je przyjąć. Mamy okazję załatwic tą sprawę ugodowo, więc zróbmy to.
W imieniu pani prezydent Jihymed Niezyd, Marszałek Sejmu.
Jihymed Niezyd
Calradczyk z urodzenia
Sarmata, Baridajczyk z pochodzenia
Wielonarodowiec z przebywania.
Szanowny przedstawicielu państwa
Mogę zgodzić się na fakt, bycia zależnym od prezydenta i od prawa Republiki, niech już będzie że w tym miejscu ustąpię. Jednak nie zamierzam rezygnować z rozwoju regionu. Zmniejszam wobec tego moje żądania. Chcę, aby Wielkogrod został obarczony mniejszymi o połowę podatkami, a także, aby mógł stanowić własne prawo miejscowe - zgodne z konstytucją, jak również nadawać ordery miejskie. Zadam również ustanowienia legionu Wielkogrodzkiego pod pośrednim dowództwem Muratyckich sił zbrojnych, jednak pod bezpośrednią komendą władcy Wielkogrodu. Przyjmuje również fakt, że mogę założyć i zarządzać kontem Wielkogrodu, jednak zadam 10 mln JRD, odpowiednie kroki poczynie dopiero po zapanowaniu pokoju.
Generał Wielkogrodzki
Kamil Marcepan Grad
Szanowny.
Cieszę się, że wkoncu raczył pan zejść na właściwy tor, a także podejść logicznie do sprawy. Fakt, że będzie pan zależny od prezydenta nie ujmuje, a nawet dodaje stanowisku pelnionemu. Niestety, nadal nie mogę się zgodzić z tworzeniem prawa lokalnego, nawet jeśli byłoby zgodne z konstytucją. Mogę natomiast pozwolić na nadawanie nagród dla wybitnych mieszkańców Wielkogrodu, pod warunkiem, że.ustawy będą przechodzić przez Sejm, nie przez organ władzy miejskiej. Zgodzę się również, aby na koncie Wielkogrodu spoczywała suma 10 mln JRD.
Pozwalam również na utworzenie legionu Wielkogrodzkiego, jeżeli nie będzie on przekraczał liczby 50 rekrutów. Więcej do obrony miasta nie będzie potrzebne, natomiast zdecydowanie większa armia pod dowództwem bezpośrednim prezydenta wystarczy, aby obronić Muratyke przed wszelkimi atakami że strony agresorów (kimkolwiek by oni nie byli)
Jihymed Niezyd
Calradczyk z urodzenia
Sarmata, Baridajczyk z pochodzenia
Wielonarodowiec z przebywania.
Przystaje na powyższe warunki.
Nie ma to jak po 5 dniach od dostania obywatelstwa wszczynać rewolty i wysnuwać Żądania przywłaszczając sobie coś co inni tworzyli kilka lat.
Żądania nie Rządania ale nie spodziewałem się po czymś takim poprawności.
Poseł Sejmu IV kadencji, Republiki Muratyki
Przewodniczący (Prezes) Partii Demokratyczna Wolność Obywatelska (DWO)
Właściciel Koncernu Poj-Pasz i MurTV.
Adres: Mjeshkamtu, Umelski Ulen, Republika Muratyki, Nordata
Strony: 1